ПРИГОТВЯНИ ОТ МЕН
- БУХТИ
Необходими продукти:
1 чаша брашно,
2 яйца,
2-3 кафеени лъжици захар,
1 щипка сол,
1 лъжичка сода,
1 чаша кисело мляко,
1 чаша олио,
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Разбъркайте содата в киселото мляко, за да шупне. След това ги смесете със солта, захарта, яйцата и брашното. С миксер разбъркайте сместа до получаване на меко тесто. Сгорещете олиото в дълбок съд на средна температура и с помощта на лъжица пускайте по една топка тесто в него. След като изпържите бухтичките ги поставете в плосък съд, постлан с кухненска хартия да се отцедят. Поръсете обилно с пудра захар преди сервиране.
- ТЕСТО ЗА ПИЦИ И МЕКИЦИ
Необходими продукти:
Около 1200гр брашно,
1 кофичка кисело мляко с 1 ч.л. сода,
1 ч.ч.ч прясно мляко с една мая (около 40гр, може и по-малко),
1 с.л. сол,
1 с. л. захар,
2 яйца
Разбърквате киселото мляко със содата, а в прясното леко топло мляко пускате маята да се разтвори. Смесвате двете млека и добавяте и останалите продукти. Омесвате меко тесто. Найлонов плик обмазвате хубаво отвътре с олио и си прибирате там тестото и пъхате в хладилника. Трае около семдица, късате си за каквото и колкото вие необходимо, останалото ви чака.
- ПЪРЛЕНКИ
Необходими продукти:
1 бр яйце,
400 мл кисело мляко,
1/2 кубче мая,
500 г брашно,
1 с.лсол,
1 ч.л захар,
4 с.л олио,
100 мл вода,
щипка сода за хляб
Начин на приготвяне: Започваме с маята – хубаво е да бъде от маята на кубчета, от което ще ви трябва само половината. Ако използвате на прах – нужни са 20 г. Замесвате тесто от продуктите, като най-важно е брашното да премине през ситото.
Освен това е добре да имате повече от половин килограм брашно – пропорциите на брашното, когато става дума за тесто не са винаги точни. Зависи от доста неща, например от големината на яйцето. Ако не разполагате с толкова мляко, може да сложите само 200 мл и останалото да допълните с вода.
Освен това всички продукти, които са извадени от хладилник трябва да постоят поне половин час на стайна температура. Започвате да ги приготвяте – първо сложете содата в млякото и добавете яйцето в голяма купа, разбийте. Постепенно слагате брашно. Маята трябва да шупне заедно със захарта, добавяте и нея, олиото, солта и водата. След това продължавате с брашното.
Получава се меко хубаво тесто – омесете го, за да не бъде „рошаво”. Оставяте го в купата в стая, където трябва да е топличко – завийте купата с кърпа. Стои така 30 – 40 минути. След това започвате да късате топки – с приблизителна големина като на топки за тенис и разпъвате с ръце, за да се получи лист от тестото. Големината всъщност няма никакво значение, можете да си ги направите колкото големи искате.
Ако искате, ползвайте точилка за разтягане на топките, но пърленката е точно това – голяма кора хляб в неправилна форма. Не особено идеалният й външен вид няма да има значение, след като я опитате.
Следва да я намажете със следната смес – 3 пресовани скилидки чесън, 2 с.л масло и риган. От тези продукти си правите сос и намазвате всяка пърленка преди да я изпечете. След това я слагате на оребрена скара, грил тиган или обикновен тиган, но без мазнина. Изпичат се бързо – скарата или тигана трябва да са загряти. Приготвят се за около 4 минути всяка.
- ПОГАЧА
Необходими продукти:
брашно - 1 кг,
мая - 1 кубче прясна,
захар - 1 к.л.,
сол - 1 с.л.,
олио - 4 - 5 с.л.,
сода бикарбонат - 1 щипка,
прясно мляко - 200 мл,
кисело мляко - 200 г,
яйца - 2 бр.
Начин на приготвяне:
От изброените продукти замесвам меко тесто, оставям го да втаса.
Премесвам го отново и го разделям та шест равни части, всяка оформям на топче.
Разточвам, намазвам хубаво кората с олио, отгоре поставям втората разточена кора, режа на триъгълници и завивам на кифлички.
Така процедирам с цялото тесто.
Оставям вече оформената питка да втаса, мажа с разбит жълтък и пека на 180 градуса за 40-45 минути.
- ЛЕСЕН КЕКС
Необходими продукти:
яйца 4 броя,
кисело мляко 200 грама,
брашно 2 чаени чаши,
захар 1 чаена чаша,
олио 1/2 чаена чаша,
ванилии 1 брой,
какао 1 супена лъжица,
сода за хляб 1 чаена лъжица,
бакпулвер 2 чаени лъжици,
пудра захар 2 супени лъжици
Разбивате много добре захарта с яйцата с миксер, след това добавяте киселото мляко, в което сте разбъркали содата и отново разбърквате. Добавяте олиото и ванилията и отново разбърквате.
Пресявате брашното заедно с бакпулвера и малко по малко, при непрекъснато разбиване го добавяте към течната смес и разбивате до получаване на гладка смес. Намазвате формата за кекс с олио и изсипвате сместа, като оставите 1 кафена чаша от нея, в която добавяте какаото, за да я оцветите. Изсипете какаовата смес равномерно върху ваниловата.
Печете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути, като проверявате дали е изпечен като го бучнете с клечка за зъби - ако излезе суха лесният кекс е готов. След като изстине поръсвате кекса с пудра захар.
- КИФЛИЧКИ
Необходими продукти:
500 гр. пресято брашно,
1 ч чаша прясно мляко леко затоплено ,
9 супени лъжици олио,
1 пакетче мая - 42 гр мая,
1 с л захар,
1 с л сол,
200 гр натрошено или настъргано сирене за плънката,
2 белтъка разбити на сняг,
2 жълтъка - за намазване
Маята с малко от прясното мляко се разбърква и се изсипва в пресятото брашно, което слагам в една тавичка, разбърква се добре, изсипва се и останалото мляко, олиото, солта, захарта и се омесва меко тесто. Не се оставя да фтасва
Настърганото сирене се смесва с разбтите на сняг белтъци.
Тестото се разделя на две равни половини. Разточва се на около 40-50 дм на кръг с дебелина 1 см. Разделя се на 16 триъгълници. Слага се от плънката в широката част и се навива на кифличка. Хубаво е да постоят около 15 минути и тогава се намазва с разбития с малко олио жълтъци, за да станат по лъскавички и се пекат в тавичка около 10 минути на 180 градуса до златисто. Излизат 32 кифлички.
- ПИЦА
Необходими продукти:
150 г брашно,
1 яйце,
100 мл. прясно мляко,
5 г мая,
100 мл. доматено пюре,
2 домата,
200 г моцарела,
1 стрък босилек, черен пипер и сол
Пицата се приготвя, като млякото леко се загрява и към него се добавя маята. Разбърква се докато се разтвори. От брашното и яйцето се омесва тесто. След около 5 минути бъркане се добавя млякото с маята и се меси в продължение на 5-10 минути. Оставя се на топло да втаса (около половин час). Разстила се върху кръгла тава, предварително намазана с малко зехтин. Върху тестото се слагат доматеното пюре, колелцата домати, нарязаната на колелца моцарела. Пицата се посолява, поръсва се с черен пипер. Пицата се пече около 20-25 минути на 200 градуса на долна фурна. Сервира се гореща и се поръсва с пресен босилек.
- МАКАРОНИ НА ФУРНА
Необходими продукти:
400 г макарони,
250 г сирене,
250 мл. прясно мляко,
4 яйца,
5 с.л. захар,
100 г масло
Макароните се сваряват в подсолена вода до пълна готовност, а след това се измиват със студена вода и се отцеждат. Яйцата се разбиват и към тях се добавят натрошеното сирене, захарта и прясното мляко. Разбърква се добре и в тази смес се изсипват макароните. Разбъркват се. Тази смес се изсипва в намаслена тавичка и отгоре се нарязва твърдото масло. Десертът се слага да се пече на 180 градуса за 20-30 минути, докато се зачервят макароните. По желание тавата се изважда и се поръсва с няколко лъжици захар и се връща обратно във фурната, за да се карамелизира.
- РУСКА САЛАТА
Необходими продукти:
1 кгкартофи 400 гр,
450 млмайонеза 200 гр,
500 гр.моркови 200 гр,
450 гр.грах зелен 200 гр,
400 гр.кис. краставички 150 гр,
200 гр.шунка 100 гр,
3 бр.яйца 1 бр.
1. Картофите се сваряват и се обелват горещи.
2. Оставят се да изстинат. Отделно се сваряват морковите и яйцата и също се оставят да изстинат.
3. Картофите, морковите, яйцата, киселите краставички и шунката се нарязват на малки кубчета и се смесват
4. Към сместа се добавя изцедения консервиран или сварен грах
5. Салатата се разбърква с майонезата.
6. По желание може да се добави лимонов сок. Готовата салата трябва да отлежи в хладилника поне 2-3 часа.
- МЛЕЧНА МАЙОНЕЗА
Необходими продукти:
150 мл прясно мляко,
300 мл олио,
1/2 ч.л. сол,
1 ч.л. горчица,
1/2 ч.л. лимонтузо или лимонов сок
Млякото трябва да от хладилник, слагаме олиото, после сол, лимонена киселина и накрая млякото и разбиваме с пасатор, като задържаме отначало пасатора долу и чак тогава го издърпваме нагоре
- ПИЛЕШКИ ВОДЕНИЧКИ
Продукти:
около 1 кг пилешки воденички / или сърца, или смес/,
2-3 глави кромид лук,
400 г домати от консерва /или 3-4 меки домата/,
щипка риган, щипка лют червен пипер /той е по желание/,
70-80 мл олио/зехтин,
сол на вкус,
1 с л каперси или 2-3 кис. краставици
Приготвяне:
Воденичките се почистват и се варят около час /до омекване/.
Към края на варенето се маха капака на тенджерата, за да изври течността.
Прецеждат се, бульона отделя за след малко, а воденичките измиват добре.
Трябва да остане ок. 300 мл бульон.
Лукът се почиства и се нарязва на полумесеци.
Задушава се под капак в олиото и отделения бульон.
Когато лукът омекне /около 20 мин/ се прибавя малко вода и и консервираните домати.
Прибавят се 1 с л мед и сол на вкус.
Готви се 2-4 минути.
Добавят се воденичките, лютия пипер и щипка риган.
Ястието се готви още 5-6 мин.. Ако соса е твърде рядък, сгъстява се с 1 с.л. царевично нишесте или брашно.
Ако не обичате със сос, включете котлона на мах. степен, за да изври соса, докато остане на мазнина.
По желание се прибавят 1 с л каперси или нарязаните на жулиени краставици.
Готовите воденички се поднасят с ориз, картофено пюре или натюр.
- ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА
Продукти:
500 г пилешки дробчета,
5-6 лъжици extra virgin зехтин,
1 клонче розмарин,
1 чаша червено вино,
1/2 ч.ч. вода,
1 глава лук, нарязан на много тънки полумесеци,
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Загряваме зехтина леко, слагаме лука и пържим до прозрачност. Прибавяме дробчетата и разбъркваме. Пържим много кратко време - само до побеляването им. Прибавяме клончето розмарин, заливаме с виното и водата и покриваме тигана с леко открехнат капак. Задушаваме на мнооооого слаб огън до почти пълното изпаряване на течността. Поръсваме с черен пипер и сол и сервираме веднага.
Става и за мезе на червено вино
- ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА II
500 гр пилешки дроб,
3-4 бр. печени пипера,
3-4 бр. домата консерва,
100 мл вино
2-3 глави лук,
черен пипер,
чубрица,
сол,
олио
Дробчетата измиваме добре и оставяме да се изцедят.
Поръсваме ги с черен пипер и пържим в мазнина до полуготовност.
Изваждаме ги от съда, добавяме малко мазнина и задушаваме нарязания на полумесеци лук, добавяме нарязания на кубчета червен пипер, а след това и доматите.
Посоляваме и добавяме чубрица. Когато зеленчуците са почти готови, връщаме пилешките дробчета. Изсипваме виното /може да се замести с бульон или вода/ и готвим до готовност. В случай, че започне да се препържва добавете още вода, вино или бульон
- ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА И СЪРЦА
Необходими продукти:
Пилешки дробчета 200 гр., Гъби 200 гр., Масло 1 бр., Пилешки сърца 300 гр., Лук 1 бр
Необходими подправки:
Кимион, Черен пипер, Сол
Начин на приготвяне:
Пържим дробчетата и сърцата в масло, докото поомекнат след това добавяме лукът. Добавяме гъби на едро.
Сол, черен пипер и кимион на вкус. След като са готови дробчетата настъргваме кашкавал в голямо количество.
- ДРОБЧЕТА НА ТИГАН С КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ
Необходими продукти:
500 г пилешки дроб, 2 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 5-6 кисели краставички, 4-5 червени печени чушки, 1/2 връзка пресен магданоз, 150 мл доматено пюре
Необходими подправки:
Малко кафява захар, черен пипер, сол, зехтин
Начин на приготвяне:
Дробчетата се измиват и нарязват на кубчета, а лукът и чесънът на едро, киселите краставички и чушките на ивици. Загрейте добре мазнината и задушете в нея лука и чесъна, след което добавете дробчетата. Ако има нужда налейте и малко вода.
Прибавете чушките и овкусете със сол и черен пипер. След пет минути сложете краставичките и доматеното пюре. Оставете да къкри на котлона, докато водата се изпари. Преди да сервирате поръсете ястието с наситнен магданоз.
- КУРБАН
Продукти:
1.5 кг шилешко месо (най-добре е с него - нито е постно, нито е мазно, но става и с овче, или както е в този случай - младо агнешко)
300 гр карантия - предварително почистена и сварена, ситно нарязана,
1 глава лук,
1-2 с.л олио,
сол на вкус,
10-15 зърна черен пипер
Приготвяне:
Месото се нарязва на неголеми парчета. Ако е овче се почиства добре от лойта и ципите.
Поставя се в тенджера заедно с олиото и запържва за малко, колкото да се запечата.
Прибавя се цялата глава лук, около 2л. вода.
Оставя се да заври, като до момента на завирането се отпенва (с цедка или решетъчна лъжица) непрекъснато - не трябва да останат плуващи парцалчета в чорбата.
Когато заври, степента на котлона се намалява и се прибавя солта и зърната черен пипер.
Ако е агнешко месото 1ч. е достатъчен да се свари месото; ако е шилешко или овче - времето за варене се увеличава, като се пробва кога е омекнало.
Прибавят се агнешките дреболии
Изважда се главата лук.
- ПИЛЕ НА БУТИЛКА
Продукти:
1 цяло пиле,
1 стъклена бутилка Каменица,
1 ч.л. червен пипер,
1/2 с.л. олио,
стрък розмарин,
сол на вкус
Измивате пилето и с олиото, червения пипер и солта му правите цялостен масаж на тялото. След това идва ред на Каменицата. Защо пък Каменица, не може ли Шуменско, Пиринско....? Сега ще видите, формата й е по-удобна. Нахлузвате на горкото пернато бутилката от към трътката, та чак докато му се покаже през гърлото. Отваряте бутилката, натиквате в нея розмарина и изправена я слагате в тавичка. Тавичката в незагрята фурна, после отдолу на 4, горе на 3 и оставяте да се пече. Когато температурата се вдигне достатъчно бирата започва да кипи и през цялото време облива на ситни ручейчета пилето. 5-6 минути след като е извряла пилето е готово. При използването на бутилката се получават два допълнителни ефекта: Практически пилето се пече на грил, без да има нужда от връткане и понеже бутилката е нагрята над 100 гр. действа като допълнителен реотан вътре в самото пиле.
Забележка: При използване на газова фурна, поради разположението на горелките, бирата кипи доста по-малко, но поне половината отива на пилето.
P.S. Някои готвачи не обичат да слагат много алкохол на ястията или направо отричат. Мислех си да пробвам в бутилката да сложа някаква марината, но трябва май да се направи с газирана вода, за да се усили ефекта на кипенето.
- ПИЛЕ С КАРТОФИ
пилешко месо - 1 пиле, лук - 3 глави, олио - 3 с.л., чушки - 2 броя, домати - 1 ч.ч., доматено пюре, картофи - 500 г, пилешки бульон - 3 ч.ч., сол,черен пипер, брашно - 1 с.л., червен пипер - 1 с.л.,чубрица - 1 ч.л.
Предварително обезкостете пилешкото, което ще използвате за яхнията. Нарежете лука и чушките и ги задушете в мазнина и малко вода. Щом зеленчуците омекнат, добавете нарязаното на парчета пилешко и го запържете до зачервяване.
Овкусете с подправките и добавете супена лъжица брашно. Разбъркайте добре, добавете доматеното пюре и 3 ч.ч. (около 600 гр.) пилешки бульон и оставете да къкри за около 20 минути.
След това прибавете нарязаните на кубчета картофи и доварете картофената яхния с пилешко до готовност. Поднесете с поръсена чубрица.
- ДОМАШНО СИРЕНЕ:
Млякото се загрява до 70 градуса температура. Изстудява се до 35 градуса. На всеки литър мляко се капват по 5-6 капки мая за сирене. Млякото се завива добре и престоява 1 час и 30 минути в топло помещение.
Отвива се и с обратната страна на дланта на ръката леко се докосва отгоре. По ръката трябва да се вижда бистра течност, а не мляко. Освен това млякото трябва да се е отделило от стените на съда, в който е подсирено.
Нарязва се с дълга решетеста лъжица или друг подходящ прибор. Изсипва се в цедилката, която е специална тъкан за целта. Може да се използва гъста марля или тензух.
Придърпва се леко отстрани, за да се отцеди по-голямо количество сурватка. При малки количества мляко може да се постави в по-едро сито за брашно, заедно с платното, като се притисне отгоре с лека тежест. При по-големи количества се изсипва в специални за целта калъпи заедно с платното.
реклама
И в двата случая се поставя под наклон, за да се отцежда сурватката.
Така стои около 4 часа, докато започва да се отделя бистра сурватка. Изважда се от платното и се нарязва според размерите на съда, в който ще бъде поставено. Нарежда се в него и се посолява с морска или обикновена готварска сол. Отгоре се притиска леко с чиста подходяща плоскост.
След 24 часа се отлива получената саламура, пробва се за необходимата сол със сурово яйце, което трябва да изплува на повърхността на саламурата колкото монета от 5 стотинки. Сиренето се залива отново с тази саламура и ако тя не е достатъчна, за да го покрие, се добавя и от сурватката. Пробването с яйцето се прави няколко пъти през следващите дни, докато сиренето си поеме колкото сол му трябва.
При малки количества сиренето може да се остави на студено и без сол да се консумира.
Накрая от сурватката се прави и извара. Ако тя не се посоли, би могла чудесно да замени италианското сирене „Маскапоне“ в рецептата за приготвяне на „Тирамису“.
В зависимост от гъстотата на млякото /овче,биволско,краве или козе/ се получава различно количество сирене, което с вкусовите си и биологично полезни качества е далеч по-различно от това на фирмите-производители. Освен това безсолното сирене е идеално приложимо в рецептите за диетично хранене.
- ЛЕЩА ЯХНИЯ
Необходими продукти:
250-300 г леща,
1 глава лук,
10 скилидки чесън,
1 бр. морков,
2 ч.л. червен пипер, сол, чубрица,
1-2 бр. домати,
1 бр. червена чушка,
3-4 с.л. мазнина,
целина
2 с.л. брашно
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Лукът, чесънът и морковът се нарязват на ситно и се задушават с мазнината и малко вода. Добавя се измитата леща и червения пипер, доливат се 2-3 чаши вода или бульон и се задушава около 20 минути. Добавят се настърганите домати и нарязаните на ситно чушка и целина, останалите подправки и ако има нужда се налива още течност. Вари се още малко и се добавя размитото с вода брашно. След сваляне от котлона се поръсва с нарязан магданоз.
- ПИЛЕШКА СУПА С ФИДЕ
Необходими продукти:
1/2 пиле,
1 глава лук,
1 морков,
1 зелена чушка,
100 гр. фиде (3 гнезда),
сол и черен пипер на вкус<БР>
За застройката:
1 жълтък
2-3 с.л. кисело мляко
Начин на приготвяне:
Сварява се месото. Запържват се зеленчуците и се добавя обезкостеното месо и булиона. Като заври водата се добавя фидето. Когато фидето е готово се добавя застройката. Поръсва се с магданоз.
- ПИЛЕ С КАРТОФИ - яхния
Приготвяне:
1.Слагам да кипне пилето (ако има пяна я отделям).
2. Прибавям следните зеленчуци и подправки:
едро нарязани картофи
лук (на корем)
морков
печена чушка нарязана
сол, черен пипер, чубрица, дафинов лист, пилешки/зеленчуков бульон
3.След като поврат малко (20мин) прибавям:
2-3 настъргани пресни домати, или половин консерва домати
3-4 скилидки чесън
4. Когато яхнията е почти готова прибавям 2-3 равни лъжици брашно разтворено в студена вода и се вари до пълна готовност.
Най -накрая поръсвам пресен магданоз (ако е сух слагам още в началото)
Става без запръжка и без допълнителна мазнина.
- СВИНСКИ ПЪРЖОЛИ В ГЮВЕЧ
Необходими продукти:
1.5 свински пържоли без кост, 1 с. л. сол, 1 с. л. мащерка, 1 дафинов лист, 1 с. л. риган, 4 с. л. олио, 3 глави кромид лук, 2 скилидки чесън, 50 г брашно, 50 г масло, 1 с. л. мед, 500 мл бира
Начин на приготвяне: В купа се смесват стритият дафинов лист, солта, мащерката и риганът и с тази смес се подправят измитите предварително пържоли. Остават се да престоят така 3 часа, за да попият в тях подправките.
Олиото се загрява и в него се запържват за кратко пържолите от двете страни, след което се прехвърлят в гювеч. В него се изсипва бирата, смесена с меда, и пържолите се пекат около 2 часа. Когато са готови се изваждат и се слагат в съда, в който ще бъдат сервирани.
В купа се смесват брашното и омекналото месо и към тях се прибавя сосът, който е останал в гювеча. Всичко това се загрява, като се разбърква, докато сосът се сгъсти. Това става за около 5 мин. С така приготвения сос се заливат пържолите и са готови за поднасяне заедно с гарнитура от картофено пюре, ориз или задушен грах.
Опитайте още: Пържоли с кашкавал, Пържоли с домати и бира, Пържоли в йенска тенджера, Пържоли с горчица и вино, Задушени свински пържоли.
- КАРТОФИ ПО СЕЛСКИ
Необходими продукти:
2 с.л. царевично брашно или галета,
1 ч.л. черен пипер,
1 кг. картофи,
1 ч.л. червен пипер,
1 ч.л. чубрица,
50 мл. олио за пържене
Начин на приготвяне:
Измиват се и сваряват картофите в посолена вода без да се белят.
Като изстинат, се нарязват на едри парчета и се слагат в кутия с капак, заедно с подправките и цаервчното брашно. Разклаща се кутията добре, за да могат подправките да полепнат по картофите.
След това се пържат в олиото, докато хванат златиста коричка.
Поднасят се топли.
(По желание подправките могат да бъдат различни - може да се добави чесън, сирене или лют червен пипер. Може да се приготвят както с пресни картофки, така и със стари)
- ВИНЕН КЕБАП СЪС СВИНСКО И ОРИЗ
Необходими продукти:
600 гр. свинско месо от плешка или контра филе
1 голяма глава лук,
1 морков,
1/2 ч.ч. доматено пюре,
1 ч.ч. червено вино или розе,
2 ч.ч. вода,
дафинов лист,
черен пипер,
червен пипер,
1 ч.л. брашно,
сол,
олио или зехтин,
1 ч.ч. бял ориз
Нарежете месото на малки хапки, а лука и моркова на ситно. В тенджера сложете мазнина на дъното и запържете лука, след което добавете месото и оставете да се запържи за около 15 мин., до придобиване на златист цвят. След това добавете морковите, доматеното пюре и водата. Сложете и подправките и оставете да ври на среден огън до готовност на месото. Накрая, за да сгъстите малко добавете предварително разтворено във вода брашното и 1 ч.л. червен пипер. Оставете на котлона още около 5 мин. В друга тенджерка сложете оризът да се свари само със сол.След сваряването го гарнирайте във форма или като канапе на готовия винен кебап!